неділю, 23 травня 2010 р.

Правильний, здоровий загар

ЗАГАР - слово, яке вже на початку весни десятки тисяч людей шукають в яндексі.

Розпочинається пляжний сезон. Бажаючих отримати правильний, здоровий та красивий загар чимало. Декому для цього достатньо цілий рік відвідувати солярії. Проте треба бути дуже уважним як і з відвідуванням соляріїв, так і з бездумним засмаганням. Адже сонце як і багато інших явищ природи – може бути як другом так і ворогом. Засмага, як і потовиділення, – це прояв реакції організму від впливу променів сонця (як видимого так і невидимого спектру).
Природній Загар
Давно відомо, що дозоване перебування на сонці (10-15 хвилин) сприяє утворенню біологічно активних речовин, які стимулюють діяльність ендокринної, нервової та інших систем організму. Під впливом ультрафіолетових променів у організмі людини синтезується вітамін D (Найбільше його в рибному жирі), який активізує багато ферментів, забезпечує всмоктування з кишечника кальцію, необхідного для нормальної життєдіяльності кісткової та нервової системи, м'язів. Рівномірне ж потемніння шкіри свідчить про добрий імунітет, який, постачаючи роговий шар шкіри пігментом меланіну, у такий спосіб оберігає від руйнування клітини нижніх її шарів.

Сонячні ванни можуть бути корисними за таких захворювань, як псоріаз, фурункульоз, вугрова висипка (ефект її лікування полягає в тому, щоб заохотити прилив крові до уражених ділянок і спричинити їх злущування). Крім того ультрафіолетові промені вбивають багато хвороботворних мікроорганізмів.

З другого боку, на сонці активно розмножуються мікроскопічні кліщі – демодекс. Треба бути обережним тим, хто хворіє на туберкульоз, червоний вовчак, вітиліго, а також літнім та чутливим до сонця людям, дітям до 2-х років, вагітним, альбіносам. Для цих людей сонячні ванни протипоказані. Внаслідок непомірної інсоляції шкіра стає менш еластичною, грубішою, на ній з'являються зморшки, фото дерматози, світлова кропивниця, сонячна алергія, екзема, літній свербець, вакцино формна гідроа тощо.

Тривале перебування в зоні сонячного опромінення нерідко призводить до опіку першого ступеня – еритеми. Тоді шкіра перестає виконувати захисні функції, червоніє, вкривається пухирями і "злазить". Встановлено також зв'язок між перебуванням під прямим сонячним промінням і розвитком раку шкіри (меланома). Ось чому слід бути обережним, дотримуватися певних правил.

Найкраще загорати в тіні. Така засмага довше тримається, має характерний яскраво виражений коричневий відтінок. Найбільш сприятливий час – ранкові та пообідні години. Для уникнення опіків необхідно застосовувати захисні лосьйони. Можна застосовувати також і народні методи захисту. Це кефір, кисляк, сирий курячий жовток. Їх необхідно нанести на шкіру, почекати поки вони висохнуть і змити. Таку процедуру варто робити перед самими сонячними ваннами.

Також не варто загорати ранньою весною. Не зважаючи на невелику силу весняного сонця саме на весні сила невидимого спектру сонячного світла найсильніша. А це в свою чергу значно збільшує ризик захворювання на вищезгаданий рак шкіри.

Ще одна порада як отримати швидку та рівномірну засмагу. Потрібно давати організму вітамін A та вітамін E. Це можуть бути як препарати, що містять вітаміни A та E, а також продукти, що їх містять. Наприклад, морква, помідори, шпинат, цитрусові помаранчевого кольору, яйця, риба, маслинова олія, кисломолочні продукти (які містять тирозин і кальцій, що прискорюють пігментацію. І звичайно ж гречана каша – має стати найбільшим другом любителів засмаги, оскільки вона містить меланін.

Ще раз хочеться звернути увагу на важливість приймання вітаміну E перед засмагою. Він захищає шкіру від завчасного старіння. Його потрібно приймати за 10-14 днів перед сонячними ваннами. Вітамін C в свою чергу гальмує засмагу, чим запобігає обгорянню шкіри.

Варто також не нехтувати захисними засобами від сонця, такими як лосьйони, креми тощо. Наприклад як Sun Screen SPF 30 захисний крем від сонця.

Поєднання методів допоможе вам запобігти неприємностям, пов'язаним із передозуванням сонячного проміння.

Немає коментарів:

Дописати коментар