понеділок, 14 червня 2010 р.

Нестача йоду – життя без йододефіциту

Нестача йоду

Добова потреба дорослої людини в йоді становить 150 — 200 мкг. Щоб уявити, наскільки це мало, досить повідомити, що для підтримання здоров'я до 70 років кожному з нас знадобиться лише чайна ложка сухого мікроелементу, тобто З — 5 г. йоду.

До речі 80 відсотків йоду знаходиться в щитовидній залозі. 



Однак в разі його браку організм не може нормально функціонувати, бо йод входить до складу багатьох важливих речовин, від яких залежать розвиток і повноцінна робота ендокринної, нервової, серцево-судинної та інших систем. Зокрема гіпофізу, статевих, надниркової, щитовидної залоз, більшості відділів мозку, відповідальних за розумову діяльність — здатності до навчання, мислення, повноцінного життя в суспільстві, та й взагалі в світі.

Так, заданими експертів ВООЗ, хронічна недостача йоду є найпоширенішою причиною розумової відсталості, кретинізму? (кретинізм – від французького ідіот, недоумкуватий – вроджене ендокринне захворювання, викликане недостатком гормонів щитовидної залози. Основні симптоми – порушення функції щитовидної залози й затримка фізичного й психічного розвитку). Страждають також слух, мова, зорова пам'ять, процес росту. На жаль, йод належить до мікроелементів, які організм не здатний виробляти самостійно. Отже, має в достатній кількості надходити ззовні, у складі хімічних сполук — йодидів.

Вміст йоду в ґрунті, як правило, незначний, через що навіть йодовмісні рослини (яблука, груші огірки, капуста, селера, петрушка, жеруха городня, чорноплідна горобина, сливи, горіхи, капуста) мають замало цього мікроелемента, що й зумовлює важку недостачу йоду в значної частини населення світу, що живе натуральним господарством. Це стосується й багатьох регіонів нашої країни. Для загального віддома: щоб одержати добову дозу мікроелемента, треба з'їсти аж кілограм (!) морської риби або морської капусти (ламінарія) інших морепродуктів, багатих на йод. Звісно, це неможливо, особливо з нашим збідненим через скруту раціоном. Тож із їжею ми одержуємо йод у недостатній кількості. Обмаль йоду також у питній воді.

Не поліпшує справи й загальнодержавна програма України щодо профілактики нестачі йоду, чим передбачено, по суті, лише впровадження в харчування йодованої солі, тобто продукту з натрієм йодидом. До того ж, збільшення споживання кухонної солі задля забезпечення організму іонами йоду може призвести до розвитку гіпертонічної хвороби.

Можна приготувати ефективний лікарський засіб самотужки: чайну ложку подрібнених перетинок волоського горіха залити склянкою окропу, настояти, пити по півсклянки за півгодини до прийняття їжі 2 рази в день.

Але думаю варто покластися покластися на професіоналів та нові технології. Наприклад використовувати йодовмісні препарати. Тут треба звернути увагу на сам препарат, фірму виготовлення, чи пройшов препарат відповідну перевірку (чи є на його розповсюдження відповідний сертифікат), наскільки довго фірма виробник взагалі на ринку із відповідними препаратами. Також варто віддати перевагу тим препаратам, які містять не сам йод (оскільки він не дуже добре засвоюється як самостійний елемент), а його сполуки – йодиди або рослинні препарати, які його містять.

Всім цим параметрам відповідає компанія Nature's Sunshine Products яка на ринку препаратів рослинного походження вже майже четверте десятиліття є визнаним світовим лідером в цій галузі. Для боротьби із нестачею йоду представлений БАД NSP Келп (бура водорість). 4 капсули цього препарату повністю поповнюють добову норму йоду. Крім того БАД NSP Келп (бура водорість) містить ряд вітамінів (А, В1, В2, З, D, Е) та мікроелементів (залізо, натрій, фосфор, кальцій, магній, барій, калій, сірка та ін.).

Слід мати на увазі, що нерідко нестача йоду може проявлятися не лише у формі наявних симтомів (зоб, припинення росту, інтелектуальні порушення тощо), а й млявістю, слабкістю, швидкою стомлюваністю, поганим настроєм, зниженим апетитом, підвищеною сприйнятливістю до інфекційних захворювань.

Вибір за вами.

Будьде здорові, й нехай нестача йоду Вас ніколи не турбує!

З повагою,
Гартингер Сергій, дистриб'ютор NSP

Немає коментарів:

Дописати коментар